Партизанська броня: Semovente L40 da 47/32

 Кілька років тому опублікував статтю про найменшу італійську САУ Semovente L40 da 47/32 - 47-мм протитанкову гармату на шасі легкого танка L6/40. А зараз натрапив на кілька фото і дрібку інформації про такі САУ, затрофеєні югославськими партизанами.


На Балкани Semovente L40 da 47/32 потрапили вже як німецькі Sturmgeschütz L6. Трофеями німців стали близько 90 таких самохідок, а ще 120 (74 лінійних, 36 машин командирів взводів і 10 - командирів рот) виготовили за німецьким замовленням на рубежі 1943/44 рр. Зрозуміло, як повноцінні бойові машини Sturmgeschütz L6 вже не могли використовуватись, натомість цілком надавались для того, щоб ганятись за партизанами. 62 САУ німці передали Хорватії, решту ж потрапили в поліцейські частини і війська СС на Балканах. Станом на 31 грудня 1944 р. на Балканах знаходилось 42 Sturmgeschütz L6 (в тому числі 25 справних), а в інших формуваннях (поліцейських) - ще 31 самохідка цього типу.

Наприкінці війни кілька Sturmgeschütz L6 були затрофеєні партизанами. Назагал інформація про них досить скупа, бо в партизанських докуменнтах усю трофейну бронетехніку здебільшого називали просто "танками", не розрізняючи типи. Та все ж кілька фото дозволяють чітко ідентифікувати саме Sturmgeschütz L6.

Ось цей знімок, зроблений в березні 1945 р., демонструє нам Sturmgeschütz L6, додатково озброєний кулеметом "Фіат-Ревеллі" мод. 14/35 (штатно такі САУ кулеметного озброєння не мали, але для протипартизанських операцій чи супроводу колонн воно було вкрай бажаним). САУ стала трофеєм 1-ї партизанської танкової бригади тітовської Народно-визвольної армії Югославії (НВАЮ) під час визволення Мостара. Основу озброєння бригади становили передані британцями легкі танки "Стюарт" (вони стоять в колонні перед трофеєм).


А ця  Sturmgeschütz L6 була затрофеєна на початку 1945 р. на півночі Югославії. САУ теж має додатковий кулемет - цього разу арійський MG34.


Це фото зроблене в Любляні в червні 1945 р. На платформах ешелону поряд з іншими трофеями є й дві Sturmgeschütz L6 (причому передня - у командирському варіанті). На борту однієї з них намальований югославський прапор. Приблизно це виглядало так:



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Генерал Паттон, Степан Бандера і лейтенант Скубік

"Триголовий" бронепотяг

Фінські "надувні" бункери