Польські парашутні десанти під час Волинських маневрів 1938 р.

Конспект статті з часопису Militaria  (спец. номер 6 за 2017 р.)

5 вересня 1937 р. під Велішевом (неподалік Легіонова) був висаджений перший польський парашутний десант. З бомбардувальників "Фоккер" F-VIIB/3m стрибали 60 парашутистів, підготовлених LOPP (польський відповідник Тсоавіяхему). Десант був показовим - за ним спостерігало до 10 тисяч глядачів. Його приурочили до початку першого в Польщі курсу підготовки військових парашутистів (до нього залучались випускники офіцерських шкіл різних родів зброї). В серпні 1938 р. на аеродромі Океньче у Варшаві відбувся черговий показ - на цей раз парашутисти стрибали зі зброєю і повним спорядженням.

5-12 вересня 1938 р. організували парашутно-диверсійний курс, у якому взяли участь 25 офіцерів і унтер-офіцерів. Метою була підготовка до участі в осінніх маневрах на Волині. Для цього виділили 22 особи:
- відділення піхоти - 8 чол. з 21-го полку піхоти на чолі з підпоручником Єжи Гурецьким;
- відділення саперів - 9 чол. з 2-го батальйону саперів на чолі з поручником Єжи Зігефельдом;
- секція зв'язку - підпоручник Єжи Маліновскі з одним унтер-офіцером;
- командир - поручник Вацлав Маліновскі, сапер (бо основним завданням десанту були власне диверсії);
- лікар-підхорунжий;
- офіцер ІІ відділу ГШ.
Озброєння: карабіни "маузер", ручні кулемети "браунінг", пістолети "ВІС", гранати. Замість реальних підривних зарядів - засоби імітації. Засоби зв'язку - малогабаритна радіостанція "Ава" і ...два поштових голуби у спеціальних шкіряних футлярах, причеплених до паска підпоручника Маліновського; крім того, десантники мали пристрій для підслуховування телефонних ліній.

15 вересня 1938 р. парашутисти завантажились до двох орендованих в авіакомпанії LOT "Фоккерів" на аеродромі Скнилів. Близько 19:00 літаки здійнялись у повітря і за півгодини диверсанти вистрибнули з парашутами. Замість запланованих 400 м стрибали з висоти 200 м, що було досить ризиковано, та все обійшлось благополучно. Упродовж ночі десант імітував знищення визначених об'єктів, а о 5:00 16 вересня дістався до Луцька, де перебувало керівництво навчаннями.

Успіх був цілковитий, і 17 вересня висадку вирішили повторити. Близько 17:00 парашутисти висадились східніше Клевані, "знищили" кілька мостів, і на "захоплених" автомобілях повернулись до Луцька.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Генерал Паттон, Степан Бандера і лейтенант Скубік

"Триголовий" бронепотяг

Фінські "надувні" бункери