"Триголовий" бронепотяг

 

Ось таке цікаве фото трапилось в мережі. Що ми бачимо? Пущений під укіс радянський бронепотяг з бронеплощадкою дуже незвичної конструкції - трибаштовою (зазвичай бронеплощадки мали одну-дві башти). Усі три башти - різної конструкції. Передня - зроблена «по місцю» башта з польовою тридюймовкою. Над гарматою помітний відкритий лючок для прицілу.

Задня башта - від танка КВ-2, пізнього випуску (понижена), зі 152-мм гаубицею. На бронепотягах башти КВ-2 траплялись дуже рідко.

Найцікавіша - середня башта. Вона однозначно танкова, але від якого танка? Це унікальна, виготовлена в єдиному екземплярі башта легкого колісно-гусеничного танка А-20, спроєктованого на Харківському паротягобудівному заводі (заводі № 183) під керівництвом Михайла Кошкіна. Прототип цієї машини, озброєної 45-мм гарматою 20К, виготовили в травні 1939 р. У вересні башту переставили на прототип середнього танка А-32 - одного з попередників Т-34. Ймовірно, з нього вона і потрапила на бронеплощадку, виготовлену вже після початку німецько-ралянської війни.

Бронеплощадка ця належала бронепотягу № 1 66-го окремого дивізіону бронепотягів. Виготовили його у Дніпропетровську, у квітні-травні 1942-го бронепотяг пройшов ремонт у Ворошиловграді, після чого потрапив до 66-го дивізіону. 20 липня 1942 р. поблизу м. Шахти бронепотяг зазнав удару німецької авіації, наслідки якого - на фото.





Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Генерал Паттон, Степан Бандера і лейтенант Скубік

Фінські "надувні" бункери