"Базуки" у Словаччині

17 вересня 1944 р. одна з "Літаючих фортець", які приземлялись на контрольованому словацькими повстанцями аеродромі Трі Дуби, вивантажила 12 гранатометів М1 (більш відомих під назвою "Базука") і 192 гранати до них. 7 жовтня американці доставили ще 150 "базук".
Навчання поводженню з новою зброєю почалось на спеціальних курсах у Банскій Бистриці на початку жовтні 1944 р. під керівництвом американських інструкторів - сержанта Джозефа Хорвата і капралів Кеннета Лаіна та Вільяма МакГрегора.
Гранатомети надійшли на озброєння протитанкового підрозділу, утвореного в складі 5-ї тактичної групи на рубежі вересня-жовтня 1944 р. шляхом реорганізації піхотного батальйону капітана Яна Кукліша. Планувалось утворити батальйон в складі трьох протитанкових і однієї кулеметної рот, але вдалось сформувати тільки одну роту капітана Урбана. Рота мала чотири взводи - два бойових, тиловий і постачання - і налічувала 103 особи (у т.ч. двох офіцерів). Кожен бойовий взвод складався з трьох відділень, а ті, своєю чергою, ділились на два рої: перший мав протитанкові рушниці ПТРС та "Базуки", а другий - автомати ППШ, кулемети Zb vz. 26 і MG 34.
7 жовтня роту "Урбан" передали до складу 3-ї тактичної групи, а 16-го - до Танкового батальйону, щоб за три дні знову передати 3-й групі. 19-25 жовтня рота підтримувала підрозділи 2-ї чехословацької повітрянодесантної бригади, а потім брала участь в обороні Банської Бистриці. Зрештою, рота "Урбан" розсіялась під час відступу до району Доновали.
20-21 жовтня в Банській Бистриці пройшов в експрес-темпі другий курс з підготовки стрільців "Базук". Його випускники - головно, молоді призовники, - були розподілені в складі окремих відділень по різних бойових ділянках. Частину "Базук" передали партизанським бригадам.
Відомо лише три випадки знищення броньованих цілей за допомогою "Базук": танка PzKpfw 35(t), БТР SdKfz 251 і САУ невстановленої моделі.

Моя статейка про "Базуку" - Отец всех РПГ

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Генерал Паттон, Степан Бандера і лейтенант Скубік

"Триголовий" бронепотяг

Фінські "надувні" бункери