AS42 Sahariana в снігах і болотах України


 В 1942 р. фірми SPA (відповідала за ходову частину) та "Віберті" (за кузов) створили один з кращих італійських автомобілів часів Другої світової війни - Camionetta ("вантажівочка") AS42 Sahariana. Як видно з назви, призначався він для дій в пустелі. Машина створювалась, насамперед, для рейдових груп, тому мала низький відкритий кузов, пристосований для монтажу різноманітного легкого озброєння - включно з 20-мм зенітками і 47-мм протитанковими гарматами. Шасі взяли від бронеавтомобіля АВ40/41, але "каміонетта" була неброньованою.


"Каміонетта", озброєна 20-мм протитанковою рушницею "Золотурн" та 8-мм кулеметом "Бреда"
Перші "Сахаріани" потрапили до Лівії в листопаді 1942 р. Такі машини взяли участь в прикритті відступу військ Осі з Лівії до Тунісу, в боях в Тунісі, а пізніше - в обороні Сицилії.

У вересні 1943 р. Італія капітулювала. Уряд перейшов на бік антигітлерівської коаліції, але серед особового складу збройних сил одностайності не було. Значна частина солдат і офіцерів прагнули продовжити боротьбу на боці Німеччини. Зрештою, це призвело до проголошення Італійської соціальної республіки та створення її збройних сил. Однак ще до цього окремі групи італійських вояків переходили на бік вермахту, "пристаючи" до різних німецьких дивізій. Одну з таких груп згуртував довкола себе капітан 10-го полку ардіті Паоло Паріс. Формування її він почав 18 вересня в Римі. Невдовзі крім власних бійців Паріса група поповнилась солдатами й офіцерами з парашутної дивізії "Циклоне" і танкової "Джованні Фашисті". Чисельність її сягнула 300 осіб.

"Каміонетта" з групи капітана Паріса під час навчання в горах Альбанс. Машина озброєна 20-мм зеніткою "Бреда".

Група Паріса знаходилась в підпорядкуванні німецької 2-ї парашутної дивізії. У вересні-жовтні вона пройшла навчання в горах Альбанс, а в листопаді разом з дивізією вирушила на Східний фронт. Серед іншого озброєння і техніки вона мала і від 6 до 9 автомобілів AS42.

З середини грудня 1943 р. до березня 1944 р. дивізія займала оборону в районі Кіровограда (нині Кропивницький). Ардіті капітана Паріса були поділені на чотири групи і придані німецьким парашутним ротам як розвідувальні підрозділи.
Замість пісків Сахари - сніги України...
Бійці Паріса спочатку носили італійські однострої, а на початку 1944 р. отримали німецькі, але перешили на них італійські знаки розрізнення. В березні 1944 р. 2-га парашутна дивізія, щоб уникнути оточення, змушена була відступити за Південний Буг. Під час цього відступу були втрачені останні "каміонетти"...
"Каміонетта" групи Паріса рухається українським селом. Березень 1944 р.
Реконструкція вигляду "Сахаріани" з групи капітана Паріса.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Генерал Паттон, Степан Бандера і лейтенант Скубік

"Триголовий" бронепотяг

Фінські "надувні" бункери